Follow by Email

Pagini sociale

Cauta la fix

Se încarcă...

sâmbătă, 29 octombrie 2011

Riga Crypto si lapona Enigel de Ion BarbuRiga Crypto si lapona Enigel publicata inițial in 1924 , integrata apoi în ciclul Uvedenrode din volumul Joc Secund (1930) este subintitulata "Balada", realizandu-se in viziune moderna , ca un amplu poem de cunoastere si poem alegoric.
Poemul pare un cantec batranesc de nunta , dar este o poveste de iubire din lumea vegetala, o balada fantastica , in care intalnirea are loc in plan oniric ( in vis).
"Luceafăr întors' , poemul prezinta drama cunoasterii si incompatibilitatea dintre doua lumi/regnuri.
Titlul baladei trimite cu gândul la marile povesti de dragoste din literatura universala , Romeo si Julieta , Tristan si Isolda. Insa la Ion Barbu , membrii cuplului sunt antagonici (fac parte din regnuri diferite), personaje romantice cu calități excepționale , dar negative , in raport cu norma comuna ( Crypto e "sterp" și "naravas" iar Enigel e "prea-cuminte".
La nivel formal , poezia este alcătuita din  doua parti  , fiecare dintre ele prezentând cate o nunta : una consumata , împlinita , cadru ale celeilalte nunti , povestita , inițiatica , modificata in final prin casatoria lui Crypto cu masalarita. Formula compoziționala este aceea a  povestirii in rama  ,  a povestii in poveste ( nunta in nunta).
Primele patru strofe constituie rama nuntii povestite și reprezinta dialogul menestrelului cu  "nuntașul  fruntaș" . Menestrelul  ( un trubadur medieval) e îmbiat sa cânte despre nunta ratata dintre doi parteneri inegali , reprezentați de doua regnuri distincte "Enigel si riga Crypto". Nuntașul îl roagă sa zică "un cantec"  pe care la zis "cu foc"  acum o vara.
 Partea a doua , nunta povestita, este realizata din mai multe tablouri poetica : portretul si imparatia rigai Crypto, portretul, locuruile natale si oprirea din drum a laponei Enigel , intalnirea dintre cei doi , chemarile rigai si refuzurile laponei , raspunsul laponei si refuzul categoric , pedepsirea rigai in finalul baladei .
Modurile de expunere sunt descrierea , dialogul si naratiunea.
In debutul pârtii  a doua , sunt realizate prin antiteza portretele membrilor cuplului , deosebirea dintre ei fiind elementul care va genera intriga. Numele Crypto , cel tăinuit ("inima ascunsa"), sugerează apartenenta la familia ciupercilor (criptogame) si postura de rege (riga) al fapturilor inferioare.Numele  Enigel  are sonoritate nordica si sustine originea ei , de la pol si trimite la semnificatia din limba suedeza "inger" , lapona isi conduce turmele de reni spre sud , stapana a regnului animal , ea repezinta ipostaza umana , cea mai evoluata a regnului . Riga Crypto , este craiul buretilor, caruia dragostea pentru Enigel ii este fatala.Singura lor asemanare este statutul superior in interiorul propriei lumi.
Spatiul definitoriu al existentei , pentru Crypto , este umezeala prepetua in timp ce lapona vine "din tari de gheata urgisita" ceea ce explica aspiratia ei spre soare si lumina , dar si miscarea de transhumanta care ocazioneaza popasul in tinutul rigai.
El este barfit si ocărât de supusi , pentru ca e "sterp" , "naravas" si "nu voia sa infloreasca".
Membrii cuplului nu-si pot neutraliza diferențele in planul real ; comunicarea  se realizează in plan oniric. Riga este cel care rostește descantecul  de trei ori. Poveste propriu-zisa se dovedește a fi fantastica , ea desfășurându-se in visul fetei , ca in Luceafaruldar rolurile sunt inversate.
In prima chemare-descantec , Crypto isi îmbie aleasa cu "dulceata"  si cu "fragi". Darul lui este refuzat categoric de Enigel.
Refuzul laponei il pune intr-o situatie dilematica , dar optiunea lui e ferma si merge pana la sacrificiul de sine.
Lapona refuza nuntirea dorita de Cyrpto.
Imaginii de fragilitate a lui Crypto , lapona ii opune aspiratia ei spre absolut , cu toate ca tentatia iubirii este coplesitoare. Soarele este simbolul existentei spirituale , pe care riga o refuza in favoarea existentei instinctuale , sterile , vegetative.
Pentru a-si continua drumul catre soare si cunoastere , lapona refuza descantecul  rigai , ce se intoarce in mod brutal asupra celui care l-a rostit si-l distruge . Faptura firava e distrusa de propriul vis , cade victima neputinetei si indraznelii de a-si depasi limitele , de a incerca sa intre intr-o lume care ii este inaccesibila.
Finalul  este trist . Riga Crypto se transforma intr-o ciuperca otrăvitoare , obligat sa nuntească cu ipostaze degradate ale propriului regn: "Cu Laurul-Balaurul/Se toarne-n lume aurul,/Sa-l toace,gol la drum sa iasa./Cu masalarita-mireasa./Sa-l tie de împărăteasa"încercarea fiintei inferioare de a-si depasi limitele este pedepsita cu nebunia.
Trei mituri fundamentale  de origine greaca sunt valorificate in opera poetului :al soarelui (absolutul),al nuntii  si al oglinzii . Drumul spre sud al laponei are semnificatia unui drum initiatic , iar popasul in tinutul rigai este o proba trecuta prin respingerea nuntii pe o treapta inferioara.
In concluzie accentul in aceasta balada cade pe antagonismul slab-puternic. Prin intermediul acestui poem , Barbu neaga o întreaga tradiție literara: înlocuind ideea impusa in literatura ca dragostea este un miracol in sine , poetul prezintă drama incompatibilității si legea nemiloasa a iubirii ( supraviețuiește cel puternic, iar cel slab este sacrificat).

17 comentarii:

 1. E perfect! Foarte elaborat dar in acelasi timp e scurt si la obiect. M-a ajutat enorm si am luat nota maxima! Multumesc si bafta in continuare cu blogul! :)

  RăspundețiȘtergere
 2. La fix ceea ce cautam! ms mult si succes in continuare!!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Un comentariu bun bv voua

  RăspundețiȘtergere
 4. Realizatorul acestui eseu ca si a tuturor celorlalte este doamna profesoara Le**ter Claudia care preda la Colegiul Economic Administrativ Iasi. Cam urat ca ti-ai asumat drepturile ei.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu ne-am asumat drepturile nimanui.Insa nu toti elevii o cunosc pe doamna Claudia de la C.E.A Iasi.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Totusi puteai trece sursa. Toate meritele sunt ale dansei... tu pur si simplu ai dat copy-paste.

   Ștergere
  2. Daca pur si simplu s-a dat copy/paste ce cauti aici?

   Ștergere
 6. Comentariul este indentic cu cel din eseul : " Liliana Paicu , M. Lupu , M. Lazar : Literatura romana (bac 2008)" Deci cred ca si Dn. Le**ter Claudia s-a inspirat putin :)) Oricum este foarte bun! ;)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da,noi speram doar sa ajute elevii nu dorim sa ne asumam drepturile celui care le-a scris.

   Ștergere
  2. Doamna Claudia a facut acest eseu in 2001. Eu am cartea de pregatire pentru bac 2001 si acest comentariu apare si acolo. :)

   Ștergere
 7. respect ! super am luat nota 8 pe el ! la mai multe ! bft cu blogu

  RăspundețiȘtergere
 8. Multumesc frumos , bafta in continuare !

  RăspundețiȘtergere
 9. foarte bun comentariu dar poezia e urata rau ar fii foarte naspa daca ar trebui sa vb despre ea la bac

  RăspundețiȘtergere